Nowe Suplementy TFX Pharma
Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów świadomych roli prawidłowego żywienia w utrzymaniu zdrowia i kondycji, spółka TFX Pharma zaprojektowała nowe kompozycje suplementów diety. Wprowadzone na rynek produkty skupiają się na trzech obszarach:
– Colostrum Factor wzmacnia odporność i zdolność organizmu do regeneracji
– Collagen Factor pomaga zadbać o sprawność układu kostno-stawowego
– Spirulina Factor jest źródłem antyoksydantów i mikroskładników, uzupełniającym niedobory w diecie co daje wszechstronne korzyści dla organizmu
Szczegółowe opisy każdego z suplementów można znaleźć w dalszej części artykułu.
COLOSTRUM Factor
60 kapsułek
Preparat Colostrum Factor – jest specjalistycznym suplementem diety, bazującym na synergistycznej kompozycji aktywnych składników występujących w siarze mleka krowiego, laktoferyny oraz odpowiednio dobranej proporcji ekstraktu z owoców dzikiej róży. Ekstrakt stanowi źródło witaminy C w doskonale przyswajalnej formie biokompleksu, będącego naturalnym połączeniem składników towarzyszących o najwyższej aktywności, które wspólnie z witaminą wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Produkt jest szczególnie polecany osobom osłabionym przez choroby, chcącym wzmocnić organizm w okresie rekonwalescencji, czy po antybiotykoterapii, w czasie gojenia się ran i innych urazów. Osobom w starszym wieku poprawia apetyt i przydaje sił witalnych, przeciwdziałając przewlekłemu zmęczeniu.
W jego produkcji wykorzystywany jest najwyższej jakości surowiec (potwierdzona jakość i bezpieczeństwo colostrum – bogatego w cenne składniki, wolnego od zanieczyszczeń i substancji niebezpiecznych). Wykorzystywane przez TFX Pharma colostrum otrzymywane jest na drodze ściśle określonego procesu technologicznego, co gwarantuje:
- Powtarzalność produktu
- Utrzymanie jakości
- Zapewnienie bezpieczeństwa
Otrzymany produkt jest dokładnie badany i charakteryzowany, dzięki czemu jego skład podlega ścisłej kontroli, co pozwala na zachowanie standaryzowanej ilości bioaktywnych przeciwciał (IgG). Skuteczność wykorzystywanego w preparacie colostrum jest potwierdzona klinicznie.
Składnik | 1 kapsułka | 2 kapsułki (Porcja dzienna) |
Colostrum W tym IgG | 330 mg 102,5 mg | 660 mg 205 mg |
Laktoferyna | 10 mg | 20 mg |
Wyciąg z dzikiej róży, 70% wit. C W tym witamina C | 57,5 mg 40 mg | 115 mg 80 mg (100%)* |
Opis składników COLOSTRUM Factor:
Colostrum – czyli siara jest kompletnym pokarmem powstającym w ostatnim okresie przed porodem i w pierwszych dniach (do 72h) po porodzie. Colostrum jest unikalnym produktem o szczególnych wartościach, gdyż reguluje przewód pokarmowy i system odpornościowy młodego organizmu przygotowując go do życia pozałonowego. Ma wysoce specyficzne właściwości odżywcze, które zdecydowanie różnią się od mleka i stanowią aktywną biologicznie komponentę, w skład której wchodzą przede wszystkim immunoglobuliny (przeciwciała), białka o wielokierunkowym działaniu ochronnym (laktoferyna i lizozym), peptydy bogate w prolinę (PRP, proline rich peptides). Opatentowana technologia pozyskiwania i przetwarzania colostrum gwarantuje zachowanie wartości biologicznej preparatu oraz pełnego potencjału czynników aktywnych. Colostrum pełni bardzo różnorodne funkcje – od bezpośredniego działania inaktywującego zagrożenia mikrobiologiczne, przez „uzbrojenie” układu odpornościowego, stymulację rozwoju mikroflory jelitowej (istotnego elementu odporności), po przyśpieszenie wchłaniania innych składników odżywczych.
Laktoferyna – jest biologicznie aktywnym białkiem naturalnie występującym w wielu płynach ustrojowych, wykazującym szerokie spektrum działań biologicznych w organizmie ludzkim, w szczególności związanych z aktywnością przeciwdrobnoustrojową oraz działaniem immunomodulującym. Nie bez powodu najwięcej laktoferyny znajduje się w siarze i mleku matki – bo to właśnie w życiu noworodków ma ona ogromne znaczenie, stanowiąc element parasola ochronnego, który zabezpiecza organizm przed niebezpieczeństwami świata zewnętrznego oraz kształtuje jego odporność. Laktoferyna wołowa (bLF) zawarta w produkcie wyróżnia się wysoką homologią z laktoferyną ludzką, na poziomie około 70%. Wyjątkową cechą laktoferyny (mimo jej działania bakteriostatycznego) jest jednoczesna zdolność do stymulacji wzrostu prawidłowej mikroflory jelitowej (wspierająca rozwój mikroflory jelitowej Bifidobacterium and Lactobacillus). Połączenie naturalnie idealnego działania antybiotycznego, z działaniem prebiotycznym wspomaga utrzymanie prawidłowego mikrobiomu jelita, co jest kluczowe dla homeostazy zdrowego organizmu. Poza działaniem przeciwbakteryjnym laktoferynie przypisuje się działanie:
– przeciwwirusowe,
– przeciwgrzybicze,
– przeciwpasożytnicze,
– immunomodulujące
Witamina C – w postaci kompleksu związków aktywnych ekstraktu z dzikiej róży – czyli kwas askorbinowy jest naturalnie występującym przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w wodzie. Wpływ witaminy C na układ immunologiczny jest dobrze udokumentowany, a naukowcy zauważyli, że w wysokich stężeniach gromadzi się ona w komórkach układu odpornościowego, takich jak neutrofile i makrofagi. Jeden z obecnych trendów dotyczy badań wpływu witaminy C modulującego funkcje immunologiczne, poprzez oddziaływanie na szlaki sygnalizacyjne komórek.
COLLAGEN Factor
60 kapsułek
Preparat Collagen Factor – jest specjalistycznym suplementem diety zawierającym skoncentrowaną dawkę związków aktywnych, w tym natywnego kolagenu z łososia atlantyckiego i metylosulfonylometanu, które jako prekursor bioaktywnych peptydów i źródło siarki organicznej wspomagają prawidłową pracę układu kostno-stawowego. Wzbogacenie o funkcjonalny dodatek organicznych form manganu i miedzi przyczynia się do utrzymania zdrowych kości, pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych i wspiera w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Preparat dedykowany jest osobom narażonym na przeciążenia wysiłkowe, urazy narządów ruchu i stawów jako element profilaktyki zmian degeneracyjnych. Polecany jest w szczególności osobom w średnim i starszym wieku, u których doszło do nadmiernego zużycia elementów kostno-stawowych, sportowcom, oraz wszystkim wykonującym ciężką pracę fizyczną obciążającą stawy.
Składnik | 1 kapsułka | 2 kapsułki (Porcja dzienna) |
Natywny kolagen morski W tym hydroksyprolina | 300 mg 24 mg | 600 mg 48 mg |
Metylosulfonylometan MSM | 100 mg | 200 mg |
Wyciąg z dzikiej róży 70% wit C W tym witamina C: | 57,5 mg 40 mg | 115 mg 80 mg (100%)* |
Ekstrakt z tarczycy bajkalskiej | 40 mg | 80 mg |
Glukonian manganu W tym mangan | 8,4 mg 1 mg (50%)* | 16,8 mg 2 mg (100%)* |
Glukonian miedzi W tym miedź | 3,6 mg 0,5 mg (50%)* | 7,2 mg 1 mg (100%)* |
Opis składników COLLAGEN Factor:
Kolagen – główne białko tkanki łącznej odpowiedzialne za jej zdrowie i integralność. Ze względu na specyficzny skład i budowę, w wyniku jego trawienia mogą powstawać peptydy o potencjale biologicznym, które przy regularnym stosowaniu wspomagają kondycję skóry. Wyjątkową cechą wykorzystanego kolagenu natywnego jest autorski proces technologiczny jego pozyskiwania w łagodnych warunkach, bez stosowania agresywnych, niepotrzebnych odczynników chemicznych oraz skrajnych parametrów procesu wpływających na ufałdowanie kolagenu. Technologia otrzymywania aktywnego kolagenu polega na odpowiednim przeprowadzeniu procesu hydratacji, gdzie dzięki tworzeniu się kompleksów z wodą poprzez wiązania wodorowe i inne oddziaływania międzycząsteczkowe otrzymujemy natywny kolagen, czyli taki, jaki występuje w żywym organizmie i jest uformowany w prawidłową 3-helisę (forma trzeciorzędowa). Suszenie takiego kolagenu prowadzone jest w obniżonej temperaturze w procesie liofilizacji przez co w łagodny sposób utrzymuję się jego stabilizację. Dzięki temu, wykorzystywany przez nas kolagen natywny standaryzowany jest na zawartość hydroksyproliny – min. 8%. Jest to bardzo istotne, gdyż ten specyficzny aminokwas wpływa na potencjał kolagenu w założeniu prekursora biologicznie aktywnych peptydów – czyli na jego oczekiwane działanie. Jak zaobserwowano już po 25 roku życia produkcja kolagenu znacząco spada, co bezpośrednio przekłada się na pierwsze widoczne oznaki starzenia. Wyniki badań klinicznych z ostatnich lat wskazują na istotny wpływ biopeptydów kolagenu na poprawienie stanu tkanek łącznych, przy regularnym stosowaniu doustnym, poprawiając nawilżenie oraz ujędrnienie skóry, spowalniając procesy starzenia czy wygładzając zmarszczki.
MSM – czyli dobrze przyswajalna siarka organiczna. Uczestniczy w wielu ważnych procesach, między innymi w syntezie aminokwasów i enzymów, jest ważnym składnikiem białek (m.in. kolagenu i keratyny). Posiada właściwości odtruwające, detoksykujące, anaboliczne i odbudowujące. Reguluje gospodarkę hormonalną, usprawnia układ krwionośny oraz odpowiada za prawidłową przemianę materii i procesy oczyszczania ciała z toksyn. Siarka to jeden z kluczowych pierwiastków mających wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Jest pomocna przy minimalizowaniu oznak starzenia skóry, takich jak zmarszczki, wiotkość i ziemistość cery. MSM wzmacnia włosy, poprawia ich kondycję i pobudza do szybszego wzrostu. Siarka ma znaczące działanie przy regeneracji tkanki chrzęstnej w stawach, wpływa w sposób odbudowujący na płytkę paznokci, ponadto wygładza, uelastycznia i odmładza skórę, a także przyspiesza gojenie ran oraz zmniejsza widoczność blizn.
Witamina C – w postaci kompleksu związków aktywnych ekstraktu z dzikiej róży, jest najważniejszym przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w wodzie. Nie jest naturalnie syntetyzowana przez organizm ludzki, dlatego odpowiednie spożycie witaminy C jest wymagane i niezbędne w zdrowej dla człowieka diecie. Jako tzw. kofaktor uczestniczy w procesie stabilizującym prawidłową strukturę kolagenu, jednego z najważniejszych składników strukturalnych skóry. W formie biokompleksu uzyskanego z owoców dzikiej róży, jest naturalnym połączeniem składników towarzyszących witaminie C, o najwyższej jakości. Stymulując prawidłową produkcję kolagenu, zapewnienia prawidłowe funkcjonowanie chrząstki i kości oraz pomaga w odpowiednim funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dodatkowo witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Tarczyca bajkalska (Scutellariae baicalensis) – to zioło znane już od tysięcy lat na terenach Rosji, Mongolii i Chin. Ekstrakt korzenia tej rośliny jest bogatym źródłem związków zwanych flawonoidami i irydoidami wykazującymi silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Co bardzo ważne przedłużają one i wzmacniają działanie witaminy C. Flawonoidy hamują rozkład kwasu hialuronowego, dzięki temu mogą wspomagać procesy prawidłowego przedłużania stanu napięcia i wilgotności skóry oraz stabilizacji struktury tkanki łącznej. Działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne decyduje o pozytywnym wpływie flawonoidów tarczycy bajkalskiej na organizm. W badaniach przedklinicznych opisano mechanizm działania przeciwzapalnego flawonów tarczycy na poziomie biochemicznym i molekularnym, który wynika z częściowego z hamowania aktywności cyklooksygenazy-2 (COX-2) i prostaglandyny E2.
Mangan – w formie organicznej. Sprzyja wzrostowi i rozwojowi organizmu. Jest odpowiedzialny za utrzymywanie tkanki łącznej, kości i mięśni w dobrym stanie, sprawiając, że nie są słabe i łamliwe, utrzymując je w należytej kondycji na poziomie komórkowym. Jony manganu pełnią także funkcje antyoksydacyjne, chroniąc układ krążenia przed działaniem wolnych rodników. Pierwiastek ten przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego, bierze udział w tworzeniu masy kostnej, dbając o odpowiednią mineralizację, a także pomaga zachować równowagę hormonalną. Mangan w połączeniu z innymi minerałami w tym z miedzią może pomóc zmniejszyć utratę masy kostnej. Jest to szczególnie korzystne dla starszych kobiet, których kości są bardziej podatne na urazy i złamania. Niedobór manganu stwarza ryzyko zaburzeń związanych ze szkieletem, ponieważ bierze on udział m.in. w tworzeniu enzymów zaangażowanych w metabolizm kostny. Badania kliniczne wskazują na potencjał suplementacji manganem w stanach zapalnych stawów, szczególnie w kierunku zmniejszania percepcji związanego z nimi bólu.
Miedź – w formie organicznej. Niedobór miedzi może mieć niekorzystne działanie względem całego organizmu, jednak ten mikroelement ma kluczowe znaczenie dla zdrowia kości i układu nerwowego. W naszych tkankach miedź łączy się z białkami, tworząc połączenia, które biorą udział w procesach naprawczych. Powstające w ten sposób peptydy miedzi uczestniczą w wygładzaniu zmarszczek, gojeniu ran, zapobiegają wypadaniu włosów. Miedź pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych oraz w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Obserwacje z badań klinicznych wskazują na tendencje łączące stosowanie miedzi z efektem przeciwzapalnym, pomagającym łagodzić ból i sztywność, które towarzyszą zapaleniu stawów. Zauważono, że suplementacja tym pierwiastkiem wspomaga również siłę mięśni, zmniejsza ból stawów i usprawnia regenerację tkanki łącznej.
SPIRULINA Factor
60 kapsułek
Ukryte niedobory mikroskładników odżywczych, a także stres oksydacyjny mogą przyczyniać się do upośledzenia pracy organizmu na poziomie komórkowym, prowadząc z czasem do zaburzeń metabolicznych i konsekwencji zdrowotnych. Preparat stanowi skoncentrowaną kompozycję precyzyjnie dobranych dawek najważniejszych i najskuteczniejszych mikroskładników oraz antyoksydantów roślinnego pochodzenia, których właściwości od wielu lat wykorzystywane są w dietetyce klinicznej, w celu utrzymania równowagi i właściwego poziomu odżywienia. Mikroskładniki łączone ze sobą w odpowiednich proporcjach i zestawieniach umożliwiają realizację maksymalnego efektu biologicznego, a w ramach złożonych procesów metabolicznych działając w kombinacji wzajemnie się wspomagają, a tym samym wzmacniają swoje działanie.
Składnik | 1 kapsułka | 2 kapsułki (Porcja dzienna) |
Spirulina | 400 mg | 800 mg |
Ekstrakt z aronii | 100 mg | 200 mg |
Ekstrakt z kiełków brokuła W tym sulforafan | 400 mcg 1,6 mcg | 800 mcg 3,2 mcg |
Opis składników SPIRULINA Factor:
Spirulina (Spirulina platensis) – Jest jednokomórkową mikroalgą będącą jednym z najbogatszych źródeł substancji odżywczych niezbędnych człowiekowi. Jest kopalnią niespotykanie dużej zawartości wysokowartościowego białka, które stanowi około 70% jej masy. Zawiera duże ilości witamin D, K oraz z grupy B. Jest dobrym źródłem: żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i cynku, a wszystkie te składniki występują w naturalnie łatwo przyswajalnych formach. Poza tym spirulina jest cennym źródłem jodu w organizmie, przez co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i oddziałuje na poziomie hormonalnym na procesy przemiany materii. Spirulina jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a w szczególności w GLA- kwas gamma-linolenowy, który bierze udział w biosyntezie substancji działających przeciwzapalnie, obniżających ciśnienie krwi, wzmagających aktywność układu immunologicznego, łagodzących objawy napięcia przedmiesiączkowego, wpływających na wygląd skóry, włosów i paznokci. Dzięki obecności pigmentów – zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny – spirulina działa antyoksydacyjnie i chroni komórki przez stresem oksydacyjnym. Zauważono, że spirulina może dodawać też sił witalnych, poprawiając kondycję psychofizyczną.
Aronia czarna (Aronia melanocarpa)jest jednym z najbogatszych źródeł substancji o charakterze przeciwutleniającym i choćby z tego względu znalazła uznanie w dietetyce jako swoiste rozwiązanie na choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i schorzenia oczu. Ekstrakt z owoców tej rośliny obfituje w związki zwane antocyjanami i procyjanidami, katechiny oraz flawonoidy tj. kwercetyna czy rutyna. Polifenole aronii wykazują właściwości chemoprewencyjne, tzn. mogące ingerować w proces kancerogenezy w jego wczesnych etapach. Paleta przeciwutleniaczy wspomaga siły obronne organizmu w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami, które mogą w efekcie powodować zmiany degeneracyjne oraz przyczyniać się do powstawania i rozwoju komórek rakowych. Kompleks antocyjanów wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, wpływa na przepływ krwi w naczyniach kapilarnych poprawiając ich elastyczność, co nie tylko poprawia ukrwienie mózgu, reguluje ciśnienie, ale też korzystnie wpływa na wzrok. Antocyjany są też obiecujące w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych. Wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Co bardzo ważne przedłużają one i wzmagają działanie witaminy C.
Ekstrakt z kiełków brokuła jest jednym z najbogatszych źródeł sulforafanu, czyli związku z grupy izotiocyjanianów, który występuje w niektórych warzywach kapustnych. Właściwości zaobserwowane dla tej substancji sugerują, że regularne jego przyjmowanie może pomóc w profilaktyce nowotworów i wrzodów, chronić przed wolnymi rodnikami, chronić aparat wzroku oraz aktywować enzymy odpowiedzialne m.in. za procesy detoksykacji. Sulforafan jako źródło siarki, zwiększa w organizmie poziomu glutationu, który jest peptydem wchodzącym w skład pierwszej linii obrony przed wolnymi rodnikami, ale też głównym detoksykatorem rozkładającym toksyny, oczyszczającym organizm z metali ciężkich oraz wspomagających prawidłową pracę wątroby.