Projekt badawczo-rozwojowy IBF uzyskał opinię zgodności z założeniami programu Zielona Dolina Żywności i Zdrowia

Projekt badawczo-rozwojowy IBF uzyskał opinię zgodności z założeniami programu Zielona Dolina Żywności i Zdrowia

Biomedycyna Polska S.A. w myśl swojej wizji bycia aktywnym podmiotem przyczyniającym się do zwiększania dostępności do skutecznych rozwiązań stosowanych w leczeniu i profilaktyce głównych wyzwań epidemiologicznych, zorientowała pracę Instytutu Biofarmacji Sp. z o.o. na opracowanie innowacyjnych technologii izolacji substancji bioaktywnych pozyskiwanych z mleka lub serwatki, w tym przede wszystkim laktoferyny.

Laktoferyna jest białkiem naturalnie występującym również u człowieka, która pełni funkcje  m.in. immunomodulujące, przeciwutleniające, antybakteryjne, a także przeciwwirusowe. W obliczu aktualnych wyzwań epidemiologicznych szczególnie szybko  wzrasta świadomość na temat wykorzystania laktoferyny w profilaktyce przeciwwirusowej i korzyści z tym związanych, również w odniesieniu do SARS i COVID-19 (Jianshe Lang i in., 2011; Chang i in. 2020).

Projekt badawczo-rozwojowy Instytutu Biofarmacji Sp. z o.o. dotyczący opracowania technologii pozyskiwania laktoferyny oraz jej zastosowania w tworzeniu sprofilowanych receptur żywności funkcjonalnej w dniu 30.03.2020 uzyskał opinię zgodności z założeniami programu Zielona Dolina Żywności i Zdrowia, wystawioną przez DOZEDO Sp. z o.o. Potwierdzono, że planowane działania IBF wpisują się bezpośrednio w cel główny programu poprzez wzrost konkurencyjności regionalnej gospodarki w obszarze żywności i zdrowia poprawiający jakość życia Dolnoślązaków.

„Dolny Śląsk. Zielona dolina żywności i zdrowia” to program realizowany na bazie porozumienia Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego. Program zakłada wykorzystanie zasobów intelektualnych i technologicznych, doświadczenia organizacyjnego i dobrej współpracy instytucjonalnej – między nauką, biznesem i administracją – Dolnego Śląska.

Posiadany potencjał sprawia, że ten region może stać się najbardziej konkurencyjnym w skali światowej producentem żywności funkcjonalnej, suplementów diety, nutraceutyków i żywności wysokiej jakości. Decyzją Rady Monitorowania Portfela Projektów Strategicznych Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju, inicjatywa została zaimplementowana do listy rządowych projektów strategicznych.

Proponowane przez Instytut Biofarmacji Sp. z o.o. rozwiązania rokują na zwiększenie dostępności substancji bioaktywnych do praktycznego wykorzystania aplikacyjnego i mają szansę skutecznie otworzyć nowe rynki, szczególnie w otoczeniu Polskim, gdzie rynek żywności funkcjonalnej jest w dalszym ciągu niszowy.

Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego,
Numer KRS: 0000819700, Kapitał zakładowy 3.067.500,00 zł – w całości wpłacony.

Copyright © 2020 Projekt i wykonanie armatys.me